Czekam na wiosnę z utęsknieniem. Takich opadów w kwietniu nie pamiętam od dawna. |
SKŁADNIKI (na jeden duży garnek ok.5 l ):
- jedna młoda kapusta biała (dość duża),
- 4-5 młodych marchewek,
- 500 g pieczarek lub grzybów,
-1-2 kg młodych ziemniaków,
-1 cebula,
- 3 dobre swojskie lekko wędzone kiełbasy,
- 1-2 papryk,
- sól i pieprz do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 .Kapustę szatkujemy,myjemy,
2. Marchewki obieramy,myjemy i kroimy w plasterki,
3. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry,
4. Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w plasterki,
5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
6. Kiełbasy kroimy w kostkę lub plastry,
7. Z papryki wyciągamy nasionka, myjemy i kroimy w cienkie paseczki lub kostkę.
8. Około 1/2 szklanki wody.
Przygotowujemy garnek i układamy wszystkie składniki warstwami.
Z doprawianiem nie należy przesadzać (zawsze można doprawić na talerzu).
Ja układam zaczynając od dołu: kapusta,cebula,marchewka,kiełbaska,ziemniaki (doprawiam kucharkiem i pieprzem),pieczarki,kiełbaska,papryka,marchewka (doprawiam kucharkiem i pieprzem), ziemniaki (doprawiam kucharkiem i pieprzem),cebula,kapusta od góry (doprawiam kucharkiem i pieprzem). .Dolewamy troszkę wody.
Garnek stawiamy na gazie,przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Jeżeli będzie więcej wody z kapusty i ziemniaków nie należy się przejmować (będzie pyszny sosik).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz