piątek, 26 kwietnia 2013

Dynia na odrobaczenie.

            Dynię przywieźli do Europy Hiszpanie.Nasiona dyni zajmują specjalne miejsce w ludowej medycynie.Jedną z leczniczych właściwości miążu jest przyspieszenie oddawania moczu,dlatego też spożywanie jej zaleca się w chorobach reumatycznych,przy zapaleniu nerek i pęcherza moczowego.Dynia działa łagodząco i uspokajająco,jest więc stosowana przy zapaleniu jelita cienkiego i krwawej biegunce.
            W tych wszystkich przypadkach można stosować dynię gotowaną,smażoną albo świeży sok.
Dynia ma niską wartość energetyczną.
Zawiera potas,wapń,żelazo.
Znajduje się w niej dużo witamin:C,B1,B2,B3,B6,karoten
oraz kwasu foliowego.
Przygotowana tak jak kompot i zażyta rano na pusty żołądek działa jako środek na zaparcie.Jest dobrym pożywieniem dla chorych na żołądek,jak również dla otyłych. Dynia nie działa podrażniająco i jest zupełnie nieszkodliwa, można ją więc przez dłuższy czas stosować zamiast farmaceutyków.Jedzona wszystko  jedno pod jaką postacią jest dobrze przyjmowana przez organizm.
             Pestki dyni są znanym znakomitym środkiem zwalczającym pasożyty układu pokarmowego.
             Pestki należy wyjąć z miąższu dyni,odłączyć od okalających je wiązadeł a następnie umyć i wysuszyć.Aby nie straciły swojej leczniczej wartości należy je po wysuszeniu,oczywiście niełuskane,dobrze opakować i trzymać na chłodzie.
Łuska się pestki z dyni bezpośrednio przed spożyciem,oddzielając tylko twardą łuskę.W żadnym przypadku nie powinno się zdzierać jasnozielonego naskórka spod łuski,ponieważ właśnie w nim znajduje się najwięcej leczniczych substancji.

              Dzienne normy spożycia pestek:
-dorośli od 300g wzwyż,
-dla dzieci 2-3 letnich 30-50g
-3-4-letnich 75g,
-5-7 letnich 100g  
-10-12-letnich 150g.

PESTKI DYNI NA ROBAKI (DLA DOROSŁYCH):

300g pestek
50-60g wody
10-15g miodu

Oczyszczone pestki rozgnieść w moździerzu,dodając stopniowo po 10-15-kropli wody.Na końcu domieszać miód.Kaszę z pestek dyni należy zjeść w ciągu jednej godziny,a po 2-3 godzinach wziąć jakiś środek na przeczyszczenie (30g oleju rycynowego lub 15-30g gorzkiej soli).Jeść można dopiero po 1-2 godzinach po zażyciu.

Zgodnie z zaleceniami na jeden dzień przed zażyciem przed zażyciem pestek powinno się jadać tylko płynne i półpłynne pożywienie,przy czym wieczorem je się lekką kolację i bierze środek na przeczyszczenie.Na pusty żołądek zażywa się lek z pestek dyni w postaci kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz