W tych wszystkich przypadkach można stosować dynię gotowaną,smażoną albo świeży sok.
Dynia ma niską wartość energetyczną. Zawiera potas,wapń,żelazo. Znajduje się w niej dużo witamin:C,B1,B2,B3,B6,karoten oraz kwasu foliowego. |
Pestki dyni są znanym znakomitym środkiem zwalczającym pasożyty układu pokarmowego.
Pestki należy wyjąć z miąższu dyni,odłączyć od okalających je wiązadeł a następnie umyć i wysuszyć.Aby nie straciły swojej leczniczej wartości należy je po wysuszeniu,oczywiście niełuskane,dobrze opakować i trzymać na chłodzie.
Łuska się pestki z dyni bezpośrednio przed spożyciem,oddzielając tylko twardą łuskę.W żadnym przypadku nie powinno się zdzierać jasnozielonego naskórka spod łuski,ponieważ właśnie w nim znajduje się najwięcej leczniczych substancji.
Dzienne normy spożycia pestek:
-dorośli od 300g wzwyż,
-dla dzieci 2-3 letnich 30-50g
-3-4-letnich 75g,
-5-7 letnich 100g
-10-12-letnich 150g.
PESTKI DYNI NA ROBAKI (DLA DOROSŁYCH):
300g pestek
50-60g wody
10-15g miodu
Oczyszczone pestki rozgnieść w moździerzu,dodając stopniowo po 10-15-kropli wody.Na końcu domieszać miód.Kaszę z pestek dyni należy zjeść w ciągu jednej godziny,a po 2-3 godzinach wziąć jakiś środek na przeczyszczenie (30g oleju rycynowego lub 15-30g gorzkiej soli).Jeść można dopiero po 1-2 godzinach po zażyciu.
Zgodnie z zaleceniami na jeden dzień przed zażyciem przed zażyciem pestek powinno się jadać tylko płynne i półpłynne pożywienie,przy czym wieczorem je się lekką kolację i bierze środek na przeczyszczenie.Na pusty żołądek zażywa się lek z pestek dyni w postaci kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz