piątek, 5 kwietnia 2013

Pomidory to samo zdrowie.

           Pomidory w kuchni wykorzystywane są w nieograniczony sposób.
Energetyczna wartość pomidorów wynosi 93 kJ 
lub 22cal licząc na 100 g pomidorów.
Zawierają kwasy organiczne.
Świeże pomidory w całości, do sałatek oraz soków i zup. Zaleca się je szczególnie dzieciom i młodzieży w czasie intensywnego wzrostu a także osobom cierpiącym na nieunormowane stolce.

Zawierają mnóstwo witamin: C,K,B1,B2,B3,B6,kwas foliowy,biotynę ale najwięcej karotenu.
            Uwaga:  liście i łodygi są trujące i dlatego po zerwaniu ich należy umyć ręce. Trująca solanina znajduje sie także w zielonych pomidorach, która ginie w czasie dojrzewania nigdy podczas gotowania.W nasionkach znajduje się śladowo.
           Czerwony kolor pomidorów jest przez karoten pigmentowy tzw: likopen.Pomidory żółte nie zawierają likopenu ale za to mają więcej karotenu http://pl.wikipedia.org/wiki/Karoteny, ksantofilu http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksantofile i flawonidów http://pl.wikipedia.org/wiki/Flawonoidy.

U nas w domu często jemy zupę pomidorową.

PRZEPIS:
*  3-4 obrane średnie pomidory,
*  2 l. rosołu,
*  1 łyżka tłuszczu,
*  1 cebula,
*  sól,pieprz,bazylia
* 250 ml śmietanki do zup

PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić w garnku  tłuszcz,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją poddusić (nie powinna się przyrumienić).Dodać obrane pomidory, rosół,bazylię,posolić i popieprzyć.Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę a następnie zmiksować. Nalać zupę na talerz i dodać śmietanki.


NA ZREGENEROWANIE SKÓRY:
Pokrojone w kostkę pomidory rozgnieść i taką masę nałożyć na twarz na 10 minut. Następnie usunąć masę  i zmyć twarz wacikiem namoczonym w letniej, różanej wodzie. Pomidory regenerują skórę nawilżając ją odpowiednio.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz