Energetyczna wartość pomidorów wynosi 93 kJ lub 22cal licząc na 100 g pomidorów. Zawierają kwasy organiczne. |
Zawierają mnóstwo witamin: C,K,B1,B2,B3,B6,kwas foliowy,biotynę ale najwięcej karotenu.
Uwaga: liście i łodygi są trujące i dlatego po zerwaniu ich należy umyć ręce. Trująca solanina znajduje sie także w zielonych pomidorach, która ginie w czasie dojrzewania nigdy podczas gotowania.W nasionkach znajduje się śladowo.
Czerwony kolor pomidorów jest przez karoten pigmentowy tzw: likopen.Pomidory żółte nie zawierają likopenu ale za to mają więcej karotenu http://pl.wikipedia.org/wiki/Karoteny, ksantofilu http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksantofile i flawonidów http://pl.wikipedia.org/wiki/Flawonoidy.
U nas w domu często jemy zupę pomidorową.
PRZEPIS:
* 3-4 obrane średnie pomidory,
* 2 l. rosołu,
* 1 łyżka tłuszczu,
* 1 cebula,
* sól,pieprz,bazylia
* 250 ml śmietanki do zup
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić w garnku tłuszcz,dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją poddusić (nie powinna się przyrumienić).Dodać obrane pomidory, rosół,bazylię,posolić i popieprzyć.Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę a następnie zmiksować. Nalać zupę na talerz i dodać śmietanki.
NA ZREGENEROWANIE SKÓRY:
Pokrojone w kostkę pomidory rozgnieść i taką masę nałożyć na twarz na 10 minut. Następnie usunąć masę i zmyć twarz wacikiem namoczonym w letniej, różanej wodzie. Pomidory regenerują skórę nawilżając ją odpowiednio.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz