środa, 3 kwietnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z papryką i pieczarkami.

Zapiekanka nadaje się zarówno na przyjęcie we dwoje jak i przyjęcia młodzieżowe.Jest prosta,tania i smaczna.Do kupowania warzyw zachęcam na bazarach (nie w marketach).

SKŁADNIKI:
- 2 kg ziemniaków
- 50dkg-75 dkg pieczarek
- 3-4 czerwone papryki (można mniej jeżeli ktoś nie lubi papryki)
-20-30 dkg żółtego sera
-2 łyżki masła
-4-5 ząbków czosnku
- 2 szklanki rosołu (jeżeli nie macie zupy z niedzieli może być z 2 kostek o smaku grzybowym)
- sól do smaku
- zioła prowansalskie do smaku


PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie mogą być zbyt miękkie), obrać i pokroić w plasterki.
2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
3. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
        W natłuszczonej formie do zapiekania układać warstwami ziemniaki i pieczarki wymieszane z papryką i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę). Każdą warstwę posypać (delikatnie) do smaku ziołami prowansalskimi i solą.Zalać rosołem  i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Następnie wyjąć,posypać startym serem na grubym tarle i wstawić jeszcze raz do piekarnika. Gdy wierzch zapiekanki zarumieni się-danie jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz