niedziela, 7 kwietnia 2013

Krokiety ziemniaczane z grzybami.

            Krokiety ziemniaczane są najprostyszym daniem.Dzieciaki je uwielbiają,najlepiej bez dodatków.
Można podać je z różnymi sałatkami najlepiej pikantnymi.Krokiety możemy zrobić na wiele sposobów.Możemy dodać żółty ser pokrojony w małą kostkę,ugotowane jarzyny,mięso mielone,posiekaną wędlinę itp.Wszystko zależy od naszej fantazji i zaplecza gospodyni.



PRZEPIS :

* 2 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
* 1 kg pieczarek lub grzybów (podgrzybków lub borowików),
* 3 łyżki oleju do smażenia grzybów,
* 1 cebula
* 2-3 łyżki masła lub margaryny,
* 3-4 jajek,
* śmietana do sosu
* szczypta gałki muszkatołowej,
* garść siekanej natki pietruszki,szczypiorku lub koperku,
* mąka ziemniaczana (do uzyskania odpowiedniej gęstości masy)
* tarta bułka i sól

          Grzyby umyć,obrać i pokroić w plasterki.Na patelnię dać olej,grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę.Doprawić solą i pieprzem, smażyć,dodać trochę wody i dusić je aż zmiękną.Większą część wyciągnąć i odłożyć do wystygnięcia.Do pozostałych grzybów dodać śmietanę i zrobić sos.
           Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito,wyrobić na gładką masę z dodatkiem żółtek i masła,dodać siekaną natkę (ja wolę koperek),doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.Dodać do ciasta drobno posiekane grzyby (wcześniej ostudzone).Ciasto powinno być gęste i elastyczne.Formować z masy ziemniaczanej podłużne paluszki lub kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,obtoczyć je w mące ziemniaczanej,następnie w białku i tartej bułce.
           Krokiety ziemniaczane najlepiej smażyć jak pączki,w głębokim tłuszczu,jeżeli chcemy mniej kalorycznie możemy je upiec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni C lub zwyczajnie obsmażyć na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz