wtorek, 23 kwietnia 2013

Zapiekanka z mięsem mielonym.

                   To danie, które skutecznie zapełni żołądki nawet bardzo głodnej rodziny.

Potrzebne będą:
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków (nie za miękkie)
- 50 dag mielonego mięsa (indycze lub z szynkówki)
- 4 ząbki czosnku
- 4 małe cebule
- szczypiorek do smaku około dwóch garści
- dwie małe garści siekanej natki pietruszki
- 4-5  łyżek tartego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
- 2-3 łyżek tartej bułki
- 2 jajka
- 3 szklanki śmietany
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ostudzić,obrać i pokroić w cienkie plasterki.Formę do zapiekania natłuścić i przetrzeć rozciętym ząbkiem czosnku.Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie.Cebulę obrać,pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na ziemniakach.Mięso doprawić solą i pieprzem,wymieszać z tartą bułką,jajkiem, posiekanymi natką pietruszki i szczyporkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie ułożyć mięso na cebuli jako kolejną warstwę.Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie.Całość polać śmietaną,posolić i popieprzyć oraz posypać parmezanem.Piec 30-35 minut w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz