Potrzebne będą:
Rzeżucha zawiera dużo witamin C, B1, K. Spożywana jest w stanie pełnego rozwoju liścieni. |
- 2 garści rzeżuchy
- 5-6 małych cebulek dymek ze szczypiorkiem
- 1 gałązka selera naciowego lub natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- 1/2 l rosołu (może być z kostki)
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Seler i szczypiorek drobno posiekać. W dużym garnku udusić czosnek na oliwie,dodać seler ze szczypiorkiem i dusić,aż zwiędną. Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekaną rzeżuchę i dusić dalej,aż wszystko zmięknie. Następnie posypać przez sitko mąką,wlać rosół,dodać rozdrobnione listki laurowe,tymianek,sól i pieprz.Dobrze wymieszać i gotować około 20 minut na dużym ogniu. Podawać z rumianymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupa smaczna jest także na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz