piątek, 19 kwietnia 2013

Rzeżuszanka

                 Oryginalna zupa do podania zimą lub wiosną,kiedy zostanie nam sporo wielkanocnej rzeżuchy i nie wiemy, co z nią zrobić.

Potrzebne będą:
Rzeżucha zawiera dużo witamin C, B1, K.
Spożywana jest w stanie pełnego rozwoju liścieni.

- 2 garści rzeżuchy
- 5-6 małych cebulek dymek ze szczypiorkiem
- 1 gałązka selera naciowego lub natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- 1/2 l rosołu (może być z kostki)
- tymianek
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:

 Seler i szczypiorek drobno posiekać. W dużym garnku udusić czosnek na oliwie,dodać seler ze szczypiorkiem i dusić,aż zwiędną. Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekaną rzeżuchę i dusić dalej,aż wszystko zmięknie. Następnie posypać przez sitko mąką,wlać rosół,dodać rozdrobnione listki laurowe,tymianek,sól i pieprz.Dobrze wymieszać i gotować około 20 minut na dużym ogniu. Podawać z rumianymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupa smaczna jest także na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz