czwartek, 11 kwietnia 2013

Szparagi jako środek przeciw wymiotom.

              Szparagi są współcześnie uważane za jedno z najcenniejszych warzyw uprawnych.
Występuje obecnie około 120 gatunków szparagów,przy czym najlepsze rezultaty osiąga się na terenach,gdzie dojrzewa winna latorośl.Najpopularniejsze są jednak białe i zielone.
            Przy ich zakupie należy zwrócić szczególną uwagę, by były gładkie,przezroczyste i kruche co można sprawdzić ,przełamując je tuż przy podstawie. Stare szparagi są żółtawe,bez połysku,poskręcane i zdrewniałe.
             Należy gotować je w dniu zakupu.Jeżeli jest to niemożliwe,należy zawinąć je w wilgotną szmatkę i włożyć do lodówki.Szparagów nie obieramy,ponieważ pod skórą znajduje się najwięcej składników mineralnych oraz witamin.Zawierają witaminy C,B1,B2,B3,B6, kwas foliowy i karoten oraz  fosfor,magnez,,żelazo, sód.
             Gotuje je się w następujący sposób: młode pędy wiąże się w pęczki, wkłada do głębokiego garnka główkami do dołu,zalewa się osoloną wodą do połowy wysokości pęczka i przykrywa.Jeżeli szparagi są stare i zdrewniałe możemy je wykorzystać jako dodatek do zupy co poprawia jej smak i jest korzystne dla chorych na żołądek.Pamiętajmy jagody szpinaków są niejadalne.
              Szparagi mogą także wywołać alergię. Niekiedy wystarczy,że osoba podatna na uczulenia powącha lub dotknie szparagów i zaraz pojawi się wysypka na skórze.Takie osoby nie powinny ich nawet jeść.


NASIONA SZPARAGÓW NA WYMIOTY:
Zażywać 3 razy dziennie po 1/2-1g nasion szparagów w proszku.

WYWAR Z NASION NA EGZEMY:
Do 1 litra wody dodać 3 duże łyżki nasion,gotować.Po ugotowaniu, wystudzić.Namoczyć gazę w wywarze i okładać egzemę.

ZUPA (KREM) ZE SZPARAGÓW:
400 g zielonych szparagów
1 litr mleka
1 cebula
1 goździk
6 ziaren pieprzu
1 pęczek ziół (3 gałązki pietruszki,1 gałązka tymianku i 3 listki laurowe)
60g masła
100 g śmietany
sól

Mleko ugotować z cebulą z dodatkiem goździków,pieprzu,i ziół.Osobno ugotować szparagi w osolonej wodzie.Uważać,by za bardzo nie zmiękły.Odkroić ich główki i zostawić do ozdobienia zupy a pozostałą część posiekać,podsmażyć na maśle,wrzucić do mleka wraz z filiżnaką pozostałego wywaru.Następnie rozgotować je na miękką masę,zmiksować,dodać jeszcze nieco wywaru,aby otrzymać 1,5 l zupy.Zaprawić śmietaną,posolić,dodać odkrojone uprzednio czubki szparagów,podgrzać i natychmiast podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz