niedziela, 31 marca 2013

Ziemniaki na różne sposoby.

           Ziemniaki tak trwale wrosły w nasz jadłospis, że trudno nam wyobrazić sobie bez nich tradycyjny Polski obiad.
Obranych ziemniaków
nie należy trzymać zbyt
długo w wodzie.
Należy je gotować w niewielkiej
ilości wody.
Ziemniaki  są chyba jednym z  najtańszych warzyw, które można przygotować na rożne sposoby:
- jako zapiekanki,
- smażone na przeróżne sposoby: placki, frytki,       kotlety, omlety, krokiety,
- gotowane,
- duszone,
- jako dodatek do babek, pierogów,
- jako kluski, pyzy, kopytka, knedle.

            Oto kilka pożytecznych rad: 

1. Do placków ziemniczanych i do pyz, a także do babek ziemniaczanych należy dodawać zawsze stare ziemniaki- młode są zbyt wodniste.
2. Młode ziemniaki po dokładnym wyszorowaniu możemy jeść ze skórką.
3. Aby ziemniaki w mundurkach zbytnio się nie rozgotowały, gotujemy je z dodatkiem soli
   (1/2 łyżeczki na 1 kg ziemniaków)
4. Ziemniaki w mundurkach obiera się łatwiej, jeśli po ugotowaniu włożymy je na chwilę do zimnej wody.
5. Do puree dodajemy gorącego mleka, jeżeli dodamy zimnego, nasze puree będzie miało szarawy kolor.
6. Tarte ziemniaki nie ściemnieją, jeśli wcześniej utrzemy na tarce cebulę.
7. Ziemniaki w piekarniku nie popękają, jeśli każdy wcześniej nakłuje się widelcem.
8. Jeśli lubimy chrupkie ziemniaki,solimy je zawsze pod koniec smażenia.
9. Smażone ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli przed smażeniem dokładnie się je osuszy.
10.Ziemniaki nie rozpadną się w gotowaniu, jeśli do wody dodamy troszeczkę octu lub soku cytrynowego.
11.Surowymi ziemniakami doskonale czyści się pociemniałe wyroby miedziane.


          Dzisiaj podam Wam przepis na moje kluski śląskie
BEZ JAJKA (powoduje,że kluski są twarde):

1.Obrać umyć i ugotować około 2 kg ziemniaków (ja mam dużą rodzinę).
2.Po ugotowaniu odcedzić ziemniaki (dodać do smaku soli) i ugniatać je tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić.
3.Jeszcze letnią masę w garnku (w którym ugniataliśmy) dzielimy na cztery połówki.
4.Jedną część przesuwamy na bok, w to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków) i zagniatamy ciasto.
5.Potem robimy z przygotowanej masy kluski (kulki lekko spłaszczamy i robimy dziurkę pośrodku),ciasto nie może kleić się do rąk (jeżeli się klei dodajemy trochę mąki).
6.W innym garnku gotujemy osoloną wodę (1 płaska łyżeczka na 3 litry wody).
7.Wrzucamy kluski do gotującej się wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i zmniejszamy gaz pod  garnkiem.

8.Kluski gotujemy mieszając od czasu do czasu na małym ogniu około 7-10 minut (zależy jaka wielkość).
9.Sprawdzamy (dziurki pozwalają sprawdzić, która strona się gotowała) czy są ugotowane,wyciągamy          jedną na talerz,przekroimy, jeżeli widzimy białą nieugotowaną masę wrzucamy jeszcze na chwilę.
10.Po wyjęciu kluski możemy opłukać w letniej, przegotowanej wodzie  z wody w której się gotowały i szybko na talerz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz