niedziela, 24 marca 2013

Niedocenione ziemniaki

           Ziemniaki z pełnym uzasadnieniem można nazwać rośliną leczniczą,dzięki nim dawno temu w Europie wyeleminowano szkorbut,chorobę, która do pojawienia się ziemniaka występowała masowo.Chorowali na nią szczególnie mieszkańcy krain nadmorskich i wsi.
           Świeżo odcedzony sok z ziemniaków może złagodzić bóle żołądka lub inne skurcze za sprawą pewnej substancji, która działa podobnie do atropiny.
Właściwości lecznicze soku z ziemniaków mają charakter symptomatyczny- likwiduje on bóle żołądka ale nie eleminuje choroby, która je wywołała.
          Ziemniaki podawane jako puree są składową częścią diety, stosowanej przy wielu chorobach żołądka:
 zapalenie błony śluzowej żołądka, nadkwasotę,wrzody żołądka i dwunastnicy.
Ziemniaki są bogate w sole i składniki mineralne
takie jak potas,fosfor,magnez,wapń,jod.
Gotowane ziemniaki w łupinach tracą mniej
skladników mineralnych niż obrane.
Jeszcze mniej gdy gotujemy na parze.
          W ludowej medycynie papka z surowych ziemniaków zalecana jest jako okłady na oparzenia.

SOK Z ZIEMNIAKÓW PRZECIWKO ZGADZE:

Wyciśnięty sok (powinien być przygotowany ok.12 godzin przed użyciem) z tartych dojrzałych ziemniaków (nigdy już kiełkujących) jedna mała łyżeczka soku przed jedzeniem.

PRZECIWKO WRZODOM ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY:

Wyciśnięty sok z  50 g ziemniaków zażywać codziennie przed jedzeniem rano i wieczorem 1dl  soku   (powinien być przygotowany ok.12 godzin przed użyciem).Sok przechowywać w lodówce.

PRZECIWKO WILGOTNEJ EGZEMIE:
Przekroić ziemniaki i ugotować w nieosolonej wodzie.Lekko ciepłym wywarem przemywać chore miejsca.Wody można używać przez trzy dni.Po przemyciu nie należy chorych miejsc wycierać,ale nasmarować oliwą z oliwek. Leczenie trwa 8 dni.

Ziemniaki skuteczne są również przy nieunormowanym stolcu.

 Przetestowałam na sobie pochodną ziemniaków (mąkę ziemniaczaną).
Przy zatruciu i biegunce jadłam po 1 dużej łyżce mąki ziemniaczanej do 3 razy dziennie,do ustąpienia objawów (fuj, ale pomogło).

   
          Istnieje bardzo wiele gatunków ziemniaków różnej jakości z których można robić najrozmaitsze potrawy.Dwa podstawowe gatunki są białe, ich zastosowanie jest bardzo szerokie włączając w to zupy,puree i pieczenie oraz różne inne potrawy, do których używa się ziemniaków twardych,jak np. sałatki i ragu.
          Należy zawsze wybierać ładne ziemniaki, z gładką skórką, bez oczek i kiełków.Nigdy nie obieramy ziemniaków za wcześnie, ale tuż przed przygotowaniem potraw.Trzeba pamiętać że surowe i niedojrzałe ziemniaki nie nadają się do jedzenia, ponieważ zawierają alkaloid, zwany solaniną.To samo dotyczy ziemniaków kiełkująch i zielonych, ponieważ ich zjedzenie może spowodować zwiększone wydzielanie się żółci i zaparcie.

Moje dzieci uwielbiają sałatkę warzywną,gdzie głównym składnikiem są ziemniaki:

PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARZYWNĄ W MOIM WYKONANIU:(na pełną miskę z arcoroka)

10 średnich ziemniaków

- 5 marchewek
- 2 małe pietruszki (korzenie)
- ćwiartka średniego selera
- 5 jajek
- 2 lub 3 ogórki kiszone
-  puszka groszku
- 1 małą cebulę
-  majonez dekoracyjny winiary 250 ml

Przygotowanie:
Przygotujemy 3 garnki.
W jednym gotujemy jajka (na twardo), w drugim ziemniaki, w trzecim marchewki,pietruszkę i seler.


Gdy wszystko się ugotuje, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z majonezem, doprawiamy solą (ja wolę kucharka) i pieprzem. POLECAM





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz