piątek, 29 marca 2013

Chrzan znakomity na choroby jelit.


Cały korzeń nie posiada zapachu,ale kiedy zaczyna się
go obierać albo trzeć pojawia się charakterystyczny,

ostry zapach,który wywołuje łzawienie oczu i kichanie.
                Młode liście wykorzystuje się jako dodatek do sałatek. W niektórych krajach jada się je także gotowane (młode pędy).W młode liście chrzanu można również zawijać gołąbki.
 Korzeń z wierzchu jest żółtawy a w środku biały.
           W kuchni chrzanu używa się głównie jako przyprawy,dodatku do mięs albo składnika do sosów, które pobudzają apetyt.
           Jego właściwości wykorzystuje się przy leczeniu chorób układu trawiennego,działa on bowiem podrażniająco na błonę śluzową żołądka, co wywołuje wzmożone wydzielanie soków żołądkowych, dlatego też zaleca się go jako środek dla osób które cierpią na ich niedostatek.
           Świeżo wyciśnięty sok chrzanu,zażywany po 10-15 kropli 3 razy dziennie między posiłkami albo pół godziny przed posiłkiem,jest znakomitym środkiem przy zapaleniu jelita grubego i innych chorób jelit. Szybko niszczy bakterie coli.


W żywieniu używa się również młodych
liści o ostrym smaku.Są niezwykle
bogate w witaminę C.




Wydzielanie soków żołądkowych pobudza działanie jelit,likwiduje gazy i wzdęcia.Polepsza i normalizuje funkcje układu trawiennego.
            Należy podkreślić, że zażywa się go w niewielkich ilościach, ponieważ zbyt duża jednorazowa porcja działa drażniąco i może wywołać krwotok nerek.

NA PLAMY WĄTROBOWE SKÓRY:

Napełnić do połowy butelkę ( dowolny rozmiar) drobno posiekanym chrzanem,dolać do pełna spirytusu
90 %. Dobrze zakorkować i odstawić na 14 dni. Następnie przecedzić i przecierać otrzymaną miksturą plamy na skórze kilka razy dziennie.

PO POGRYZIENIU PRZEZ INSEKTY:

Świeżo utarty chrzan przykładać na ukąszenia, a ból natychmiast ustąpi.

PRZY PIEGACH:

Utrzeć chrzan, włożyć do butelki, zalać octem winnym i postawić na słońcu albo w ciepłym miejscu na 72 godziny. Tak przygotowanym płynem nacierać twarz codziennie wieczorem a piegi znikną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz