środa, 27 marca 2013

Sałata zielona "bomba"witaminy C

             Sałata ma małą wartość kaloryczną na 100 g pokarmu jest 18,5 cal.Zawiera minerały, głównie potas,fosfor,wapń,magnez,sód i żelazo. Z witamin najwięcej posiada witaminy C w zewnętrznych liściach -  36,1 mg, a w wewnętrznych - 14,1 mg, karoten,witaminę E,B1,B2,B6,a ponadto kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy.
            W jej skład wchodzą także olejki eteryczne,sterol,inozitol,związki fenolu, które działają jako antyoxydany oraz śladowe ilości chiociaminy, skąd bierze się uspokajające działanie sałaty.Dzięki zawartości chlorofilu sałata działa odświeżająco na organizm, przeciw kurczliwości naczyń krwionośnych,skokom ciśnienia krwi i zatorom.
              Nośnikiem leczniczych wlaściwości sałaty jest laktukarium, które działa w trojaki sposób:
- analgetycznie (uśmierza ból)
- sedatywnie (zmniejsza nerwowość i rozdrażnienia)
- hipnotycznie (wywołuje senność)
Sałata dzięki tym właściwościom może również mieć wpływ na zmniejszenie potencji. Ma właściwości odchudzające (powoduje wydalanie nadmiaru wody z organizmu). Wykazuje działanie antyspastmatyczne,dlatego też zaleca się ją przy chorobach,którym towarzyszą skurcze jak astma i silny kaszel .

WYWAR Z ZIELONEJ SAŁATY NA BEZSENNOŚĆ I NERWY.

Produkty:
- 80 g świeżych liści sałaty
- 1 l wody

Gotować sałatę w wodzie około 15-25 minut, następnie przecedzić i osłodzić. Pić 3 filiżnaki wywaru dziennie,koniecznie jedną przed zaśnięciem.


PRZECIW OPUCHLIŹNIE OCZU

Sparzyć liście sałaty i położyć je na oczy, a opuchlizna natychmiast zejdzie. Takie same okłady stosuje się przy bólu zębów.

PRZY KONTUZJACH I STŁUCZENIACH

Sparzyć liście sałaty wrzątkiem,posiekać je i wymieszać z oliwą z oliwek. Robić okłady na wylewy, miejsca kontuzjowane lub stłuczone.
Na uspokojenie i bezsenność 
można zjeść wieczorem dużo
sałaty do 3 talerzy.


            Podczas kupowania tego warzywa należy zwrócić uwagę,żeby była jasnozielonego koloru,błyszcząca,bez zwiędniętych i uszkodzonych liści.
           Sałatę należy zjadać od razu, ponieważ dłużej przechowywana,nawet w lodówce traci witaminę C. Niezmiernie ważne jest również przygotowanie sałaty w prawidłowy sposób.
Stare francuskie przysłowie powiada:
           "Niech oliwę do sałaty wlewa rozrzutnik,skąpiec niech sypie sól, doda octu i innych przypraw a wariat, który we wszystkim przesadza,niech ją miesza."
Do sałaty potrzebna jest dostateczna ilość oliwy,jak najmniej soli i octu lub cytryny.
           Surową i gotowaną sałatę należy jadać na początku posiłku,najlepiej wieczorem na uspokojenie i przeciw zaparciu.

NA ZMĘCZONĄ TWARZ

Umyć liście sałaty,zalać oliwą z oliwek,pokropić sokiem z cytryny i położyć na twarz. Przykryć wilgotną gazą i trzymać kompres przez 20 minut,a następnie umyć twarz letnią wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz