Świeże brokuły są zawsze zielone, zwarte,nie sypiące się. Brokuły gotujemy łodygą do dołu, pod przykryciem. |
Należy zachęcać dzieci do jedzenia brokuł. Przyniosą im w przyszłości same korzyści.
Moje dzieciaki lubią brokuły. Średnia córka może zajadać się nimi codziennie.
PRZEPIS NA PYSZNĄ SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI:
Składniki:
-1 brokuła
-1/2 kg pieczarek
-1/2 cebuli
- majonez 250 ml (ja używam winiary dekoracyjny)
- 20 dkg żółtego sera (najlepszy gouda)
- pieprz i sól (ja wolę kucharka) do smaku
- miska na sałatkę
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy pod letnią wodą (wypłukujemy ziemię), następnie je szatkujemy na małe kawałki.Razem z pokrojoną cebulą (w kostkę) wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju (nie ma znaczenia jaki) i smażymy aż odparuje cała woda. Jednocześnie w drugim garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy kilka minut brokuły. Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuł odcinamy kwiaty od łodygi na 2 cm koszyczki. Dodajemy wystudzone pieczarki do rozdrobnionych brokuł. Następnie zcieramy ser na grubej tarce i wrzucamy do brokuł i pieczarek. Dodajemy majonez sól i pieprz do samku. GOTOWE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz