wtorek, 26 marca 2013

Brokuły w kuchni

             Brokuły, znane też jako zielony kalafior stają się coraz bardziej popularne, mają bowiem mnóstwo witamin, soli mineralnych , ponadto są niskokaloryczne. W naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Są na pierwszym miejscu w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil.Brokuły są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Świeże brokuły są zawsze zielone,
zwarte,nie sypiące się. 
Brokuły gotujemy łodygą do dołu,
pod przykryciem. 

            Świeże brokuły są zawsze zielone,zwarte,nie sypiące się.Można spożywać je na surowo. Ja wolę gotowane.Gotowanie powinno odbywać się w lekko osolonej, wrzącej wodzie nie dłużej niż kilka do kilkunastu minut. Dalsze gotowanie spowoduje znaczny ubytek witamin i minerałów.
             Należy zachęcać dzieci do jedzenia brokuł. Przyniosą im w przyszłości same korzyści.
Moje dzieciaki lubią brokuły. Średnia córka może zajadać się nimi codziennie.

PRZEPIS NA PYSZNĄ SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI:

Składniki:
-1 brokuła

-1/2 kg pieczarek

-1/2 cebuli

- majonez 250 ml (ja używam winiary dekoracyjny)
- 20 dkg żółtego sera (najlepszy gouda)
- pieprz i sól (ja wolę kucharka) do smaku
- miska na sałatkę

Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy pod letnią wodą (wypłukujemy ziemię), następnie je szatkujemy na małe kawałki.Razem z pokrojoną cebulą (w kostkę) wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju (nie ma znaczenia jaki) i smażymy aż odparuje cała woda. Jednocześnie w drugim garnku  w lekko osolonej wodzie gotujemy kilka minut brokuły. Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuł odcinamy kwiaty od łodygi na 2 cm koszyczki. Dodajemy wystudzone pieczarki do rozdrobnionych brokuł. Następnie zcieramy ser na grubej tarce i wrzucamy do brokuł i pieczarek. Dodajemy majonez sól i pieprz do samku. GOTOWE




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz