niedziela, 24 marca 2013

Buraki dla zdrowia

              Uprawiane współcześnie buraki wywodzą się od dzikiej rośliny (Beta maritima), której ojczyzną są wybrzeża  Morza Śródziemnego,gdzie można znaleźć ją jeszcze dzisiaj.
             Dzięki swojej barwie buraki od dawna były znane w medycynie ludowej jako środek na poprawę składu krwi, czyli na anemię (niedokrwistość ). Sama mam tego typu problemy i wypijam codziennie szklankę soku.
Buraki są lekkostrawne.
Należy je jeść najczęściej 
w postaci surowej.Trzeba jednak pamiętać,
że opad kuchenny wynosi 20%-25%
Zawierają witaminę C,B1,P,karoten

Przygotować:
-2 średnie buraki
-1 pomarańczę
-1 jabłko
Najpierw do sokowirówki wrzucamy buraki ( sok musi odstać około godziny).
Potem reszta,mieszamy jak kto woli i pijemy.


                Dzięki zawartości betaniny buraki są skuteczne na regulowanie funkcji wątroby i przewodów żółciowych oraz pracy woreczka żółciowego, zaleca się je chorym na wątrobę,woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz