środa, 8 maja 2013

Sałatka z kiełkami fasoli i sezamem.

      
              Dzisiaj podam przepis na szybką sałatkę z kiełkami
fasoli http://www.kielki.info/kielki-mung.html i sezamem.

Porcja na 4 osoby:
2 zielone papryki pokrojone w krótkie cienkie paski
2 marchewki pokrojone w krótkie cienkie paski
Dzięki obecności niezbędnych w procesie
kiełkowania enzymów białko to jest łatwo przyswajalne,
same kiełki są znacznie lżej strawne niż fasola.
Kiełki fasoli Mung obniżają również
poziom „złego" cholesterolu LDL.
4 posiekane dymki
4 pomidory grubo posiekane
200 g kiełków fasoli
50 g ziaren sezamu
4 łyżeczki oleju sezamowego
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżeczki sosu sojowego (jeśli podajemy sałatkę jako dodatek do posiłku bogatego w białko)

Sposób przygotowania:
1.Wkładamy wszystkie warzywa do miski i mieszamy.
2.Podsmażamy ziarna sezamu na suchej patelni tak długo,aż delikatnie zbrązowieją.Dodajemy do sałatki.
3.Skrapiamy sałatkę sosem sojowym,jeśli podajemy ją jako dodatek do potrawy bogatej w białko.
Inaczej pomijamy ten produkt.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz